thassos

Thassos sau insula de smarald așa cum le place grecilor să o numească este destinația despre care vreau să vorbim astăzi. Asta pentru că această insulă a fost pentru mine prima destinație unde am călătorit în afara țării și a rămas puternic întipărită în mintea mea.

Dar și pentru că este perioada concediilor iar Thassos este cu adevărat o destinație interesantă datorită plajelor cu nisip fin, a vinurilor, a mâncării grecești care este absolut fabuloasă dar și a ospitalității localnicilor.

Cum ajungi în Thassos?

Pentru a ajunge pe insula Thassos aveți mai multe variante la dispoziție: mașina personală, autocarul unei agenții de turism sau chiar trenul.

Am fost de două ori pe această insulă. De fiecare dată cu mașina personală așa că despre această variantă voi vorbi mai jos.

Drumul cu mașina din București în Thassos are aproximativ 600 de kilometri și poate fi parcurs în aproximativ 9 ore conform Google Maps. Din experiența personală vă pot spune că dacă nu sunteți adepții pauzelor mici și dese 🙂 puteți parcurge această distanță în vreo 7 ore.

Traseu București – Thassos

Traseul tranzitează Bulgaria de la Nord la Sud și se termină în portul Keramoti. Punctul recomandat de mine pentru trecerea frontierei dintre Bulgaria și Grecia este cel de la Makaza.

Aveți grijă însă la cum vă planificați călătoria pentru că în sezonul estival, la orele dimineții, în vamă se pot crea cozi de 4 – 5 kilometri.

Odată ajunși în portul Keramoti, vă mai așteaptă o scurtă călătorie cu feribotul (undeva la 45 de minute) și veți pune piciorul pe insula de smarald.

Feribot Thassos

Mai multe detalii legate de programul feribotului precum și de prețul biletelor puteți găsi aici. Dar ca și regulă generală: în sezon, feribotul circulă din 45 în 45 de minute. Prețul biletelor este de 4 euro / adult, 2 euro / copil între 5 și 10 ani și 18 euro / mașină.

Pe durata călătoriei cu feribotul, nicio persoană nu poate rămâne în mașină. În schimb, puteți încerca să hraniți pescărușii. Tot ce aveți nevoie sunt câteva grisine sau niște stixuri.

Pescăruș

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Thassos

În funcție de preferințele fiecăruia există mai multe perioade prielnice pentru un sejur pe insula Thassos. Eu am preferat pentru ambele sejururi petrecute acolo ultima săptămână din luna august respectiv prima săptămână din luna septembrie. Asta pentru că atunci când vine vorba de plajă, prefer temperaturi de maxim 30 de grade celsius.

Dacă sunteți fan temperaturilor mai ridicate, în lunile de vară se înregistrează până la 36 de grade celsius.

Cazare

Dacă vreți să mergeți în Thassos, cazarea este ultimul lucru la care trebuie să vă gândiți. Aveți nenumărate opțiuni de unde puteți alege dar încercați să vă rezervați din timp.

Predomină cazare de tip pensiune pentru că majoritatea localnicilor și-au transformat locuințele în pensiuni pentru turiști. În anumite zone ale insulei, puteți găsi și hoteluri.

Spre exemplu, la unul dintre sejururi, noi am petrecut 5 nopți la Platanes Apartaments. Pentru un apartament cu 2 camere, baie și bucătărie am plătit 360 de lei pe noapte. Dacă împarți suma aceasta la 4 persoane prețul este unul foarte bun. Gazda este una extrem de primitoare iar pensiunea este amplasată la 100 de metri de plajă.

Desigur, acesta este doar un exemplu. Pentru mai multe opțiuni puteți accesa oricând site-ul booking.com. Dacă veți folosi acest link o să aveți și o reducere de 15 USD.

Ce facem odată ajunși în Thassos?

În primul rând ar fi bine să aveți o hartă. Pe internet găsiți foarte multe variante. Vă las și eu una foarte simplă dar care mi-a fost de mare ajutor pentru a mă orienta.

Hartă turistică Thassos

Plajă

Așa cum era de așteptat pe o insulă poți face plajă. Vă puteți delecta pe una dintre numeroasele plaje cu nisip fin. Pe insulă găsiți atât plaje amenajate, cu șezlonguri și baruri cât și plaje mai sălbatice ce se pretează pentru practicarea snorkeling-ului.

  • Paradise Beach – este localizată în estul insulei, la 2 kilometri distanță de satul Kinira. Plajă lată cu nisip fin, înconjurată de păduri ce poate fi o alegere extraordinară pentru o zi de relaxare. Este foarte bine amenajată, cu șezlonguri și numeroase taverne. Accesul la plajă este unul facil, fiind disponibile și câteva parcări ad-hoc.
Paradise Beach
  • Golden Beach – o altă plajă din estul insulei, localizată la 4 kilometri de Panagia. Este probabil cea mai populară plajă printre turiști. Apa limpede și cristalină împreună cu nisipiul fin i-a adus acestei plaje cea mai înaltă distincție – Steagul Albastru. Aici este și un centru unde puteți practica diferite sporturi nautice.
Golden Beach
  • Marble Beach – localizată în nord-estul insulei, aproape de Makryammos, este o plajă căutată de turiști datorită pietricelelor mici de marmură și a culorii apei, care împreună creează impresia de insulă exotică. Din păcate, drumul până la această plajă este într-o stare destul de proastă și din cauza prafului de marmură vei pleca cu mașina complet albă de acolo. Dar eu cred că merită!
Marble Beach
  • Aliki – este situată în sud-estul insulei, între două golfuri cu nisip și apă cristalină. Este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe dar are dezavantajul de a fi foarte îngustă. O recomand pentru câteva sesiuni de snorkeling.
Aliki Beach

O să mă opresc la aceste 4 plaje pentru că altfel ar trebui să fac un articol separat doar cu plajele din Thassos :).

Excursii cu vaporul

De obicei pentru excursii cu vaporașul trebuie să ajungeți în portul din Limenaria. Acest port este situat în sud-vestul insulei și este cel mai popular pentru aceste activități.

Eu vă recomand să îl căutați pe căpitanul Vassilis și al său vas ce seamănă cu unul al unor pirați… Puteți alege între a merge cu vasul său mare (aproximativ 30 – 40 de persoane) sau cu yacht-ul său pe care pot merge 6 – 10 persoane.

În ambele variante aveți inclusă masa de prânz la bord, răcoritoare și ouzo cam cât puteți duce.

Aaa și era să uit. Soția căpitanului este româncă. Așa că nu veți avea nicio problemă de comunicare (pe mail sau față în față).

Prețul pentru închirierea yacht-ului mic este de 350 de euro / 6 persoane. O excursie cu vasul mare este în jur de 20 – 25 de euro / persoană.

Scufundări

Dacă sunteți puțin mai aventurieri și vă plac provocările puteți încerca să faceți scufundări. Aici, am avut parte de prima experiență în materie de scufundări. Ce s-a întâmplat după o să vorbim pe larg într-un alt articol.

Pentru suma de 60 de euro / persoană puteți pătrunde în minunata lume de sub apă. Aveți incluse și pozele pentru a rămâne cu o amintire nemaipomenită.

Mergeți cu încredere la Vasiliadis Diving Club din Potos. Și aici veți putea vorbi în română pentru că pe timpul verii majoritatea scafandrilor sunt colaboratori români.

Scuba Diving

Safari

Da, ați citit bine! În Thassos puteți face safari. Bine, este cam mult spus safari dar totuși!

Ideea este că dacă vă plictisiți de apă, plajă și snorkeling puteți încerca o excursie de o zi cu jeep-urile. Pentru aproximativ 50 de euro de persoană puteți merge cu un jeep Suzuki Jimny pe drumuri mai puțin cunoscute.

Pe parcursul zilei veți vizita o mânăstire de călugări, o carieră activă de marmură iar la final o frumoasă cascadă. Veți atinge cel mai înalt punct al insulei, vârful muntelui Ypsario, 1260 metri de unde o să aveți cea mai frumoasă priveliște asupra insulei.

În prețul excursiei este inclusă și masa de prânz: souvlaki la grătar, tzatziki și răcoritoare.

Jeep Safari

Seară grecească

Una din seriile petrecute pe insulă ar trebui să fie alocate unei petreceri tradițional grecești. Noi am ales Taverna Avgoustos din satul Theologos.

Apropo, în satul Theologos ar trebui să ajungeți și pentru o masă de prânz la care puteți mânca cel mai bun miel / ied la proțap pe care l-ați gustat :).

Legat de tavernă, părerile sunt împărțite. Unora le-a plăcut, altora nu. Dar trebuie ținut cont și de așteptările fiecăruia. Vorbim până la urmă de o afacere de familie, într-un sătuc destul de izolat. Noi am fost mulțumiți! Oamenii sunt extrem de primitori iar petrecerea a fost pe cinste.

Concluzii

Pfff greu de tras niște concluzii când vine vorba de Thassos. Aș putea continua articolul ăsta la nesfârșit pentru că insula Thassos nu a continuat să mă uimească de fiecare dată când am ajuns acolo. Din punctul meu de vedere nu te poți plictisi acolo!

Da, știu că au existat mereu și voci care au blamat popularitatea acestei destinații. Știu că mulți consideră faptul că odată cu invazia românilor insula și-a pierdut parte din farmec. Dar eu nu sunt de acord!

Dacă chiar vrei, poți alege o perioadă către extremele sezonului estival și în felul asta vei găsi și plaje pustii și puțini români.

Thassos a fost și va fi o destinație spectaculoasă, cu un farmec aparte și mai presus de toate la o distanță relativ mică de București.

În speranța că v-am convins să alegeți Thassos pentru următoarea destinație de vacanță, aștept impresile voastre în comentarii.

Share: