Aseară, în timp ce ferecam castelul și armam alarma pentru încă o noapte în acest stat minunat care îmi oferă atât de multă siguranță, m-a lovit o curiozitate. De ce codul PIN are 4 cifre?

Nu mă refer doar la codul PIN al cardului bancar ci în general la codurile de acces într-un sistem. Acestea sunt formate în mare parte din 4 cifre.

V-ați întrebat vreodată de ce?

Totul a început de la inventatorul bancomatului, englezul John Adrian Shepherd-Barron. Sau ca să fim mai corecți, de la soția sa, Caroline.

Acum mai bine de 50 de ani, în timp ce își făcea baie (da, acel loc magic în care ne lovește inspirația) i-a venit ideea de a realiza un automat care în loc de batoane de ciocolată să elibereze bani. Știa că va avea nevoie de o formă de identificare pentru asta. Personal, avea permanent în minte codul său de militar format din 6 cifre și s-a gândit că asta ar putea fi o variantă.

Doar că atunci când i-a prezentat-o soției sale, aceasta a afirmat că ea nu poate reține decât maxim 4 cifre.

Și așa a luat naștere celebrul cod PIN format din 4 cifre pe care toți îl folosim astăzi.

Siguranță

Cu toate acestea, puteți sta fără grijă. Pentru un cod format din 4 cifre cuprinse între 0000 și 9999 există 10.000 de variante posibile. Pentru a mări securitatea, băncile au impus o limită de 3 încercări greșite, după care contul vă este blocat. În felul acesta există o șansă la 3.333 de încercări ca cineva să îți ghicească codul PIN.

Problema este alta! Majoritatea oamenilor au extrem de puțină imaginație când vine vorba să își aleagă codul PIN. Peste 18% dintre persoane au una din cele 3 variante clasice: 0000, 1234 și 1111.

Pe lângă acest procent incredibil se numără și cei care au ca PIN anul nașterii. Trebuie să recunoașteți că ăsta e chiar un lucru stupid!

Scurtă poveste

Țin minte o întâmplare haioasă de acum vreun an. Unui coleg de serviciu i-a căzut telefonul în mașina mea atunci când a coborât. Nici el, nici eu nu am băgat de seama. Ajung acasă și observ telefonul. Primul gând a fost să îi sun soția pentru ai spune că telefonul este la mine.

Problema era că acesta își protejate datele cu un cod PIN pentru deblocare. Cat credeți ca mi-a luat pentru a-l ghici? Fix 30 de secunde! Și asta pentru că a trebuit să îi întreb pe ceilalți colegi în ce an era el născut :))

Gânduri nocturne

Două concluzii putem trage după acest articol: aveți grijă ce coduri PIN utilizați și doi, apropo de soția distinsului domn… Să mai ziceți voi că lumea nu e condusă din umbră de către femei!

P.S: Voi aveți curiozități dinastea nocturne?

Share: