cernobil

De când mă știu am fost interesat de subiectul Cernobîl. Nu aș putea să spun cu certitudine de ce dar pur și simplu ma fascinat.

Am citit o mulțime de articole pe această temă. Am văzut cred că toate documentarele posibile și imposibile.

Așa că atunci când am citit că HBO va face o mini serie despre Cernobîl am așteptat-o cu sufletul la gură. Când am aflat prima oară de acest serial, încă se filma.

Iar când a apărut primul episod am rezistat tentației și nu l-am văzut. Asta pentru a putea urmării întreaga serie dintr-un foc. Sa nu fiu nevoit să aștept o săptămână următorul episod.

De ce trebuie să vezi Cernobîl?

Pai în primul rând pentru că este una dintre cele mai bune mini serii făcute vreodată de HBO. Pentru mine este pe locul întâi alături de alte două mini serii marca HBO: Band of Brothers și The Pacific. Dacă nu le-ați văzut vi le recomand din toată inima.

Al doilea motiv pentru care ar trebui să vizionezi Cernobîl este pentru că ne-a afectat în mod direct pe toți. Și când spun toți, ma refer la întreaga populație a Europei.

Toți cei din generațiile 86 – 95 au avut de suferit în urma exploziei de la Cernobîl. Cazurile de cancer s-au înmulțit exponențial după accidentul nuclear. Au apărut cazuri de malformații la naștere nemaiîntâlnite până atunci.

Ca să înțelegeți gravitatea consecințelor acestui accident, iată ce spunea prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Secției de Chirurgie și Traumatologie Pediatrică, Spitalul Marie Curie într-o declarație pentru Digi24: „În perioada anilor 1988-1990 am văzut copii care aveau mâna la nivelul umărului, piciorul la nivelul şoldului şi copii care s-au născut fără să aibă niciun fel de membru pelvin şi niciun fel de membru toracic, deci pur şi simplu era numai trunchiul.”.

Din păcate, atât numărul victimelor cât și numărul persoanelor afectate de explozia de la Cernobîl nu pot fi cunoscute cu adevărat niciodată. Asta pentru că nu există studii de corelare directă.

Și cel mai important ar trebui să îl vezi dacă ești născut după ’89. Serialul pune destul de mult accent pe latura umană a situației și pe lucrurile din spatele prim-planului. În felul acesta îți vei putea face o părere personală despre ce ar fi însemnat să trăiești în comunism și mai ales despre ce preț avea, de fapt, viața unui om. Sau a mai multora! Asta ca să puteți să îi combateți pe cei care încearcă să reînvie comunismul pe meleagurile noastre (nu dau nume, PSD 🙂 ).

În Germania, atunci când s-a identificat o creștere a radiațiilor cu o puțin peste limita admisă, oamenii au fost anunțați și sfătuiți să stea în case. În România, populația nu avea nici cea mai mică idee despre pericolul generat de accident și oamenii își vedeau liniștiți de treabă chiar dacă nivelul radiațiilor era cu muuuult peste cel din Germania. Asta este diferența dintre un regim comunist și unul democratic.

Acest articol deschide o serie de articole ce au legătură cu comunismul. E important să ne înțelegem trecutul pentru a nu îl mai repeta. Și chiar dacă nu am trăit în perioada comunistă sunt sigur că nu ar trebui să o repetăm! Sper că v-am deschis curiozitatea și veti reveni pentru celelalte articole!

Aștept comentariile voastre dacă ați văzut Cernobîl iar dacă nu, vă invit neapărat să îl vedeți!

Share: