casa ceausescu

Așa cum v-am spus, articolul despre Cernobîl a deschis o scurtă serie de articole legate de comunism. Articolul de astăzi este despre Casa Ceaușescu.

Spre rușinea noastră abia acum vreo două luni am aflat despre Casa Ceaușescu. Și atunci am și vizitat-o.

Despre Casa Ceaușescu

Casa Ceaușescu a fost reședința soților Nicolae și Elena Ceaușescu și a copiilor acestora, Nicu, Zoia și Valentin între anii 1965 și 1989.

Clădirea a fost ridicată în București, la mijlocul anilor 60 și a fost mult timp cunoscută ca „Palatul Primăverii”. Probabil și de la faptul că a este poziționată în cartierul Primăverii. De câțiva ani, fosta reședință a familiei Ceaușescu funcționează ca un muzeu, expoziție permanentă.

În incinta expoziției se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.

Ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței au fost realizate din esențe de lemn , de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian).

Prețul biletelor și organizare

Din punct de vedere organizatoric este unul dintre cele mai reușite muzee pe care le-am vizitat în România.

Pentru a putea vizita acest muzeu trebuie să vă faceți o rezervare online cu cel puțin 24 de ore înainte. În acest fel se evită cozile interminabile la casa de bilete dar și în interiorul muzeului.

Odată făcută rezervarea trebuie să ajungeți la locație cu cel puțin jumătate de oră înaintea vizitei pentru a vă ridica biletele.

Prețul unui bilet este de 35 de lei / persoană. Acesta include accesul în muzeu dar și ghidaj în limba română pentru că muzeul poate fi vizitat doar însoțit de un ghid.

Concluziile vizitei

Vorbeam în celălalt articol din această serie despre prețul vieții unei persoane în timpul comunismului.

Sunt tare curios ce sentimente îi încearcă pe cei care au trăit în perioada de dinainte de ’89 atunci când trec pragul expoziției. Pentru că în mod cert resimt altfel decât noi vizita la acest muzeu.

Este incredibil să vezi în ce opulență putea trăi familia Ceaușescu într-o perioadă în care populația României stătea cu scăunelele la cozi pentru o bucată de carne.

Cu toate acestea, este interesant să vedeți cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat atât de cunoscut în România și în afara țării. Pe parcursul vizitei veți afla ce pasiuni avea Nicolae Ceaușescu, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular dar și ce colecție de artă a strâns în locuința sa. Asta în timp ce oamenii tânjeau după o portocală.

Cam atât despre muzeul Casa Ceaușescu. Vă recomand să îl vizitați pentru că este un alt mod de a mai pune o cărămidă la părearea voastră personală despre comunism.

Aaaa și era să uit. Cât timp așteptați ora la care aveți rezervată vizita, vă puteți relaxa la o cafea în grădina de vară a reședinței.

Share: